A bolhák: egy igazán népes és szapora család

A bolhák világszerte gyakori élősködői a kutyáknak és a macskáknak. Európában két faj támadja leggyakrabban a kutyákat: a kutyabolha (Ctenocephalides canis) és a macskabolha (Ctenocephalides felis). A macskákat pedig a macskabolha csípi.

Amikor egy bolha vért szív kedvencedből a csípés fájdalmat és viszketést okoz. Bolhaallergiás bőrgyulladás esetén ez különösen kellemetlen, intenzív viszketést jelent az állat számára, és jellemzően már akár egyetlen egy bolha csípése is elég ahhoz, hogy a tüneteket kiváltsa. Ennél azonban sokkal nagyobb veszély is fenyegeti kedvencedet, hiszen a vérszívás során kórokozók juthatnak a szervezetébe. Nem lényegtelen részlet, hogy a bolhák által közvetített kórokozók egy része az embert is megbetegítheti, mint pl. a macskakarmolási betegség, a rickettsiosis vagy a dipylidiosis kórokozója.

A vérszívásért felelős, szabad szemmel is látható, kifejlett bolha a teljes populációnak mindössze 5%-át teszi ki. A maradék 95%-ot az emberi szem számára láthatatlan peték, lárvák és bábok alkotják. Amikor egy bolha ráugrik egy alkalmasnak tűnő gazdaállatra már 5 percen belül táplálkozni kezd. És ha jól lakott, már 8 órán belül párosodhat.

Vectra bolha

Ezért fontos, hogy minél előbb elpusztítsuk őket. A nőstény a gazdaállaton kezdi meg a peterakást. Ezt követően a peték lehullanak a földre, majd 2-12 napon belül kikelnek a lárvák. A lárvák 2-20nap alatt bebábozódnak. A kifejlett bolha kikeléséig eltelt idő átlagosan egy hét, de a bolha számára kedvezőtlen környezeti körülmények esetén akár 1 év is lehet!

Talán nem mindenki tudja, hogy kizárólag a kifejlett bolhák szívnak vért, a gazda környezetében fejlődő fejlődési alakok a lehulló szövettörmelékkel, bolhaürülékkel táplálkoznak.

A gazdák jó része csak az állatorvostól, mintegy véletlenül értesül arról, hogy kedvence bolhákkal fertőzött. Előfordul, hogy kifejlett bolhát nem is látunk, csak a szőrszálak tövében megbúvó bolhaürüléket vesszük észre. Ekkor alkalmazhatjuk az ún. nedves papír próbát. Végy egy tiszta fehér papírlapot, papírzsebkendőt és nedvesítsd meg! A bolhaürülék vért tartalmaz, amely a nedvesség hatására kioldódik és megszínezi a fehér papírt.

A bolhásságban semmi szégyellnivaló nincs, hogy úgy mondjam, bárkivel előfordulhat. Ha viszont tudomást szereztünk róla, akkor minél gyorsabban lépni kell! Az első lépés nyilván az állat lekezelése megfelelő készítménnyel. Érdemes tudni, hogy ma már elérhetőek olyan spot-on készítmény, amely nem csak a kifejlett bolha ellen hatásos, hanem a fejlődési alakok ellen ható hatóanyagot is tartalmaznak.

Amennyiben több kedvenced is van, mindegyiket le kell kezelni egyszerre, különben folyamatosan visszafertőzhetik egymást. Nem szabad megfeledkezni a környezet, különös tekintettel a kutya vagy macska fekhelyének alapos porszívózásáról és esetleges kezeléséről. A padlórepedésekben, valamint a szőnyegek, bútorkárpitok szálainak mélyén különösen eredményesen tudnak megbújni a peték, lárvák, bábok.

A bolhák teljes életciklusa végbemehet a lakáson belül is, így egész évben, folyamatosan szükséges védekezni ellenük!

2016. március 5.