6 dolog, amit tudnod kell kutyavásárlás előtt!

Egy új kutya a családban mindig nagy készülődéssel és izgalommal jár, ám előfordul, hogy az új kedvenc előző gazdijánál nem kapta meg a kellő törődést, így különböző betegségeket, egészségügyi problémákat hoz magával. Az alábbiakban összegyűjtöttük a kutyavásárlás 6 legfőbb szempontját, mely segíthet abban, hogy a lehető legtökéletesebb kölyköt választhasd.

1. Mindig mérd fel személyesen a kölykök tartási körülményeit, és tájékozódj a szülőkről!

Akár tenyésztői, akár alkalmi alomról van szó, fontos, hogy a kölyökkutyák környezete a lehető leghigiénikusabb legyen. Ha a kutyusokat zsúfolt helyen, több állattal egy kennelben tartják, fennáll a különböző fertőzések, betegségek veszélye. Figyelj oda, hogy a helyük vizelettől és bélsártól mentes, az etető- és itatótáljuk pedig tiszta legyen! Ha van rá lehetőség, vedd szemügyre a szülőket, és érdeklődj a korukról, korábbi almokról, esetleges betegségekről!

20160408_enkedvencem_kutyavasarlas-cikk

2. Érdeklődj a féregtelenítésről!

A különböző bélférgek a kölyökkutyákra nézve még nagyobb veszélyt jelentenek, ezért győződj meg róla, hogy a kicsik és az anyuka rendszeresen kaptak-e féregtelenítő tablettát. Ez az oltási könyvből kiderül, hiszen a féregtelenítéseket minden alkalommal rögzíteni kell. Ideális esetben a kiskutyák két hetes koruktól kéthetente kapják a szükséges kezelést, de ha hastáji puffadást tapasztalsz a kölyköknél, az akár paraziták jelenlétére is utalhat, így a féregtelenítés minden bizonnyal elmaradt.

3. Ellenőrizd, hogy a kutyák megkapták-e a szükséges védőoltásokat!

A kutyák leghamarabb 6 hetes korukban kaphatnak védőoltást, ezért arra általában már a tenyésztőnél sor kerül. Ennek az az előnye, hogy az oltási sort előbb lehet befejezni, a környezetváltozás okozta stressz pedig nem esik egybe az immunizálással. A következő oltással célszerű az elvitelhez képest egy hetet várni, hogy az esetleges lappangó betegségek felfedhessék magukat. A féregtelenítéshez hasonlóan a védőoltásokat is kötelezően vezetni kell a Kisállat Egészségügyi Könyvben, melyet az állatorvos a kamarai pecsétjével is ellát.

4. Kérdezd meg, hogy a kutyák rendelkeznek-e kötelező mikrochippel!

2010 januárjától minden kutyának rendelkeznie kell az azonosítást segítő mikrochippel, melynek sorszámát az állatorvos vagy a tenyésztő optimális esetben már rögzítette az oltási könyvben. Fontos, hogy a kutya és a gazdi adatai bekerüljenek a központi adatbázisba, ezért az első adandó alkalommal kérd meg állatorvosod, hogy vigye fel az adataid, ha korábban elmaradt, akkor pedig az új kedvencét is!

5. Figyelj oda, hogy a kölykök megfelelően tápláltak legyenek!

A kiskutyáknak 3 hetes korukig kizárólag anyatejre van szükségük, ezután kaphatnak kifejezetten kölyökkutyák számára készült tápokat. Mivel a különböző korú és méretű ebek más-más tápanyagokat igényelnek, ezért a végleges eledel kiválasztása előtt mindenképp egyeztess állatorvosoddal!

6. Informálódj az örökletes, illetve fertőző betegségekről!

A különböző kutyafajták eltérő örökletes betegségekre hajlamosak, ezért győződj meg róla, hogy új kedvenced állatorvos által igazoltan mentes a maradandó elváltozásoktól! Egy felelős tenyésztő rendszeresen végeztet szűrővizsgálatokat, hogy kizárja az esetleges fertőző betegségek jelenlétét az alomban, így a vásárlás előtt erre is érdemes kitérni!

2017. április 16.

Kapcsolódó termékek

További termékek