5+1 tipp gazdiknak a koronavírus-járvány idejére!

A COVID-19 koronavírus az egész országot próbára teszi, ám ha betartjuk a szakértők és a hivatalos szervek tanácsait, akkor megfékezhetjük ezt a betegséget. A már bevezetett és a várható korlátozások azonban extra kihívást jelentenek azok számára, akik kutyát vagy cicát, esetleg mindkettőt tartanak. Biztos benned is felmerült már néhány kérdés ezzel kapcsolatban, ezért igyekszünk ellátni néhány hasznos tanáccsal, amelyek jól jöhetnek a járvány ideje alatt.

1. Tisztálkodás 

A szakemberek javaslatai alapján az egyik legfontosabb lépés a vírus elleni védekezésben a rendszeres és alapos, 20-30 másodpercig tartó, szappanos kézmosás. Ez már a számodra is evidens lehet, de arra talán még nem gondoltál, hogy nemcsak a saját bőrfelületeden vagy ruhádon, de kedvenceid bundáján és különböző testrészein is megtapadhat a vírus. A járvány ideje alatt tehát jó ötlet lehet korlátozni kedvenced mozgásterét, amikor lakáson, illetve kerten kívül vagytok! 

2. Simogatás

A simogatás problémája szorosan összefügg az előző pontban tárgyaltakkal. A szőrzetről a kezünkre, illetve a kezünkről a szőrzetre is átkerülhet a kórokozó, ezért a veszélyhelyzet ideje alatt korlátozd azoknak a számát, akik megsimogathatják szőrös kis barátaidat!

3. Mozgás és séta

Mind a kutyáknak, mind a cicáknak szükségük van mozgásra. Az udvaron tartott állatok esetében ez kevésbé jelent kihívást, viszont a lakásban élő kis kedvencek mozgásigényét kicsit nehezebb kielégíteni. A cicák esetében alapvető, hogy a lakás egyben „játszótér” is legyen, minél több játékkal és mászófelülettel, ám a benti kutyák számára a mozgás leginkább a sétákra és a parkban való mókázásokra korlátozódik, ráadásul ők a dolgukat is csak szabadban tudják elvégezni. Éppen ezért valószínű, hogy ha a vírus miatt szigorúbban is ellenőrzik majd a lakásból való kijárást, a kutyasétáltatás kivételt fog képezni, ám ekkor is kerülni kell az érintkezést másokkal, illetve elképzelhető, hogy a sétáltatás időtartama is korlátozva lesz, így a megszokottnál kevesebb mozgásra lesz lehetősége a kutyádnak. A felesleges energiát azonban levezethetitek egy kis lépcsőzéssel a társasházatokban, vagy különböző trükkös etetőkkel otthon, amelyek szellemileg fárasztják ki kedvencedet, de játszhattok akár bújócskát is, vagy ha van biztonságos tér a lakásban (és nem zavarja a szomszédokat), akkor akár labdázhattok is bent. 

4. Eledel, alom, stb. 

Kedvenceid szükségleteit a járvány ideje alatt is maradéktalanul ki kell elégítened, így érdemes egy kicsit több eledelt és almot vásárolnod a szokásosnál, de semmiképp se halmozz fel felesleges készleteket, ugyanis így más gazdiknak, illetve kis kedvenceknek kevesebb juthat a szükségesnél! Egy kis előrelátás tehát indokolt, de vedd figyelembe, hogy még a járvány által legsúlyosabban érintett területeken is nyitva maradtak az élelmiszerboltok, ahol rendszerint állateledelt is lehet kapni. Ha valamilyen termékből hiány lépne fel az üzletekben, még mindig lesz lehetőséged különböző kisállatos webshopokból vásárolni, de számolnod kell azzal, hogy a kiszállítás ideje megnövekedhet a megrendelések számának hirtelen megugrása miatt. 

5. Állatorvosi ellátás

A Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos ajánlást adott ki a kamarai tagok, tehát az állatorvosok számára a COVID-19-cel kapcsolatban, így valószínűleg már a te állatorvosod is tisztában van azzal, hogy mi az aktuális protokoll az állatok ellátását illetően. Éppen ezért ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szüksége a kedvenceidnek, először mindenképpen telefonon keresd a dokit, aki el fogja mondani, hogy mi a további teendő! 

6. Figyelj másokra is!

Az egyik legfontosabb dolog a járvány idején, hogy a saját, szeretteink és kedvenceink biztonsága mellett ne feledkezzünk meg a környezetünkben élőkről sem! A COVID-19 az idősebb korosztályra nézve fokozottabb veszélyt jelent, így 65-70 éves kor felett nem is ajánlott elhagyni a lakást. Ez komoly fejfájást okozhat azoknak az idős embereknek, akik kedvenceik alapvető szükségleteit szeretnék biztosítani, vagy levinnék kutyáikat egy rövid sétára. Lehetőségeidhez mérten és a higiéniai előírásokat betartva, valamint a kellő távolságot megtartva igyekezz segíteni azoknak a gazdiknak, akik szorult helyzetbe kerültek a járvány miatt, és értesítsd a helyi önkormányzat munkatársait a segítségre szoruló emberekről!

A COVID-19-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb híreket megtalálod a kormány által direkt erre a célra fenntartott hivatalos oldalon! Ha kérdésed lenne a többi gazdihoz vagy hozzánk, akkor tedd fel kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alatt, itt! 

Forrás: koronavirus.gov.hu/maok.hu/hazipatika.com
2020. március 17.