5 különleges és híres kutya

A saját kutyája mindenkinek különleges, ám vannak olyan ebek, akik a történelemben, a bűnüldözésben vagy akár a filmiparban is fontos szerepet játszottak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt kutyát, akik valamilyen tulajdonságuk vagy csupán a véletlen műve miatt kiemelkednek a többiek közül.

1. Lajka – az első élőlény Föld körüli pályán

Lajka élete nagy részében Moszkva utcáit járta, míg egy sintértelepre nem került. Ott a szovjet űrhivatal munkatársai választották ki két társával együtt egy különleges kísérletre, melynek célja az volt, hogy kiderüljön, képes-e egy élőlény elviselni a kilövéssel járó megterhelést, az űrbéli viszonyokat, illetve hogy milyen viselkedésbeli változásokon megy ott keresztül. Rövid kiképzés után Lajkát 1957. november 3-án bocsátották fel az űrben, ahol visszatérőegység híján biztos halál várt rá. A hős eb a Föld körüli pályán csupán néhány órát volt életben, de így is ő lett a világtörténelem egyik leghíresebb kutyája.

2. Hachiko – a leghűségesebb kutya

A kutyák eleve a hűségükről híresek, ám Hachiko, a japán akita inu története még fajtársai közül is kiemelkedik. Gazdája két hónapos korában vásárolta 1923-ban. Négy boldog évet töltöttek együtt, majd 1927-ben Ueno, a japán professzor szívrohamot kapott egy előadásán, így nem tért vissza többet az állomásra, ahová kutyája minden nap elkísérte. Hachiko azonban még évekig kijárt a vasúthoz, és türelmesen várta gazdáját, míg 1935-ben megszokott helyén végső nyugalomra nem szenderült. Emlékét azóta egy bronzszobor és több mozifilm is őrzi.

3. Rin tin tin – az első filmsztár kutya

Az egyik leghíresebb németjuhász még az első világháború idején született. Egy amerikai katona megmentette az életét, majd magával vitte az USA-ba, ahol Warner Bros. stúdió hamar meglátta a kutyában rejlő lehetőséget. Így vált a „Rinty” becenevű eb az egyik első filmsztárrá, aki 1932-ben bekövetkezett haláláig 27 filmben szerepelt. A Rin Tin Tin nevet később több németjuhász is viselte, akik hollywoodi kasszasikerek megalapozóivá váltak.

4. Kántor – a leghíresebb magyar nyomozókutya

Kántor félévesen, 1953-ban kezdte meg a kísérleti nyomozókutya képzést gazdájával, Tóth Tiborral. Hamar kiderült, hogy kivételes tehetsége van a nyomozáshoz, így nem volt is meglepetés, hogy a három hónapos tréninget „iskolaelsőként” végezték el. Az első közös ügyük egy tyúklopáshoz kötődött, majd ezt követően 11 év alatt 535 további eset felgöngyölítésében vettek részt – 279 almalommal sikeresen. Szolgálati idejük alatt mintegy 78.000 kilométert tettek meg közösen, míg 1964-ben Kántor egy nyom követése közben aknára nem lépett, mely halálosan megsebesítette.

5. Beast – A Facebook alapítójának pulija

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és felesége 5 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy kutyát fogadnak családjukba. Ami számunkra különösen izgalmas, hogy a híres pár éppen egy magyar kutyafajtába, a puliba szeretett bele, így 2011-ben egy oregoni tenyészetből ki is választották a legszimpatikusabb kutyust, akit Beast névre kereszteltek. Beastnek már több mint kétmillió követője van a Facebook-on, ahol jobbnál jobb képeket találhatunk róla.

20160527_enkedvencem_hireskutyak_cikk

2016. június 3.