5 káros hatása a cicák büntetésének

Amikor a cicád valami rosszat csinál, ráadásul sorozatosan, nagy lehet a kísértés, hogy megbüntesd, hiszen ez a módszer a kutyáknál is beválik. Az igazság azonban az, hogy a büntetés a kutyáknál sem a leghatékonyabb nevelési módszer, habár a gazdi folyamatos jelenléte és dorgálása rávezetheti őket arra, hogy összekössék a büntetést azzal, amit csináltak. A cicák egyáltalán nem így működnek, és mivel jóval függetlenebb lények, szinte lehetetlen figyelni rájuk egész nap. Ha mindez nem lenne elég meggyőző, íme a legfőbb káros hatásai a cicák büntetésének!

1. Stressz

A macskák kifejezetten kedvelik az állandóságot, így bármilyen változás érzékenyen érintheti őket, és stresszt idézhet elő náluk, aminek jelei éppen azok viselkedésformák, amelyeket rossz magatartásként aposztrofálunk. Tehát ha a cicád elkezdi kaparni a bútorokat, az alomtálcán kívül vizel vagy agresszívvé válik, elég valószínű, hogy valami zavarja a környezetében, és az ebből fakadó szorongását ilyen ösztönös módon próbálja levezetni. Ha mindennek a tetejébe még rá is pirítasz, csak még nagyobb szorongást idézel elő kedvencednél.

2. Még több rossz szokás

Az imént leírtak alapján számíthatsz arra is, hogyha bünteted a cicád, akkor a fokozódó stressz miatt meglévő rossz szokása(i) mellé újakat is felvehet. Ez különösen igaz akkor, ha a büntetés mértéke egyre nagyobb, ezért ha kedvenced rossz fát tesz a tűzre, érdemes inkább feltárni a viselkedésének okait, amelyek gyakran a modern élet kihívásaira, vagyis ezekre a hiányosságokra vezethetők vissza. 

3. Megromlik a kapcsolat

A macskák egészen másképp tekintenek a saját viselkedésükre, mint mi, hiszen a „rosszalkodás” fogalma emberi találmány. Amikor leszidod a cicádat, esetleg lespricceled vízzel, azt nem a saját viselkedésével fogja összefüggésbe hozni, hanem a büntető személlyel, vagyis veled. A gazdi, akiben addig megbízott, és aki mellett biztonságban érezhette magát, hirtelen ijesztővé válik, így pedig a társasága sem lesz olyan vonzó többé.

4. Kerülendő helyek a lakásban

A cicák hajlamosak arra, hogy kerüljék azt a helyet, ahol valamilyen megpróbáltatás érte őket, így ha épp az alomtálca közelében bünteted kedvencedet, ne csodálkozz azon, ha nem fog a közelébe merészkedni többé. Ennek következménye pedig értelemszerűen még több nem kívánatos helyzet és bosszankodás, illetve túlzásba vitt bujkálás is lehet.

5. A gazdi is rossz szokásokat vesz fel

A büntetés és a szidás csalóka gyakorlat, hiszen látszólag megoldja a problémát. A cicád épp a kanapét karmolássza, te rákiabálsz, ő pedig abbahagyja, és meg is van oldva a dolog. Csakhogy kedvenced nem tudja, hogy a karmolászás miatt szóltál rá, egyszerűen csak megijed tőled, és tovább fogja folytatni a „rosszalkodást”, te pedig egyre dühösebben fogsz reagálni, amivel egy fentebb már taglalt következményekkel járó ördögi kört idézel elő.

A büntetésnél tehát sokkal célravezetőbb, ha megpróbálsz rájönni arra, hogy miért viselkedik a cicád furcsán, és olyan környezetet alakítasz ki otthon, amelyben kedvenced is otthonosan, biztonságban érzi magát. Ehhez nagy segítséget nyújthat a számodra a Feliway Blog, ahol a cicák viselkedésbeli változásairól, annak okairól, illetve a problémák megoldásáról is olvashatsz. Érdemes feliratkozni is itt!

Forrás: blog.feliway.hu/catster.com
2020. október 29.