5 cica azoknak, akik allergiásak a macskaszőrre!

A cím egy kis pontosítást kíván, ugyanis azok, akik allergiásak a macskaszőrre, valójában nem is a szőrre allergiásak, hanem a cicák nyálában található FEL-D1 fehérjére, amely a tisztálkodás során kerül kedvenceink bundájára. Egy hipoallergén macska kétféleképpen lehet veszélytelen a túlérzékenységben szenvedőkre: ha kevesebb FEL-D1 fehérjét termel, vagy ha kevés szőrt hullajt el. Íme tehát öt fajta, akikről ezek valamelyike vagy mindegyike elmondható! 

1. Szfinx

Talán a legközismertebb „szőrtelen” macskafajta a szfinx, amely igazából nem is teljesen szőrtelen, ugyanis vékony, pehelyszerű „bundája” azért mégiscsak van. Éppen ezért nem is ajánlott mindenkinek, aki allergiás, ugyanis az extrém módon érzékeny embereknél még így is válthat ki reakciót az a pár elhullajtott szőrszál bizonyos egyedek esetében. A szfinx, vagy más néven kanadai szőrtelen macska azonban jó társaság lehet, ugyanis rendkívül ragaszkodó, játékos és intelligens. 

2. Laperm

A laperm is szőrzetének típusa miatt mondható hipoallergénnek, ugyanis a göndör bundájából számottevően kevesebbet hullajt el, mint egy átlagos macska. Mindezek mellett rendkívül emberszerető fajtáról van szó, aki kifejezetten igényli a dédelgetést, és kíváncsi természete miatt az idegenektől sem riad meg. 

3. Szibériai

Azoknak az allergiásoknak sem kell lemondani a macskatartásról, aki kifejezetten hosszúszőrű kis kedvencet szeretnének, ugyanis a szibériai macska szintén hipoallergén. Ezt pedig annak köszönheti, hogy a nyálában harmincad annyi allergén fehérje található, mint egy átlagos házimacskánál. Ráadásul igen jól alkalmazkodik bármilyen körülményhez, nagyon barátságos, a gyerekekkel és még más háziállatokkal is jól kijön. 

4. Orosz kék

Vannak fajták, akik alig termelnek FEL-D1 fehérjét, és vannak, amelyek a szőrzetüket hullajtják kevésbé. Az orosz kék mindkettőt elmondhatja magáról, ezért különösen jó választás lehet, egy allergiás gazdi számára. A bundája bársonyos tapintású, a gazdájához rendkívül ragaszkodik, ám az idegenekkel szemben tartózkodó, és a nyüzsgést sem viseli olyan jól.

5. Devon rex

A szfinxnél azért szembetűnőbb szőrmennyiséggel és -hosszal rendelkezik, de még így is elég kevés szálat veszít ahhoz, hogy hipoallergén kategóriába lehessen sorolni. Rövid bundája miatt inkább lakásban szokás tartani, viszont elég nagy a mozgásigénye, és sok törődést igényel, ezért inkább ráérős gazdiknak ajánlott. Cserébe nagyon ragaszkodó típus.

A fenti fajtákról tehát elmondható, hogy macskaallergiában szenvedők számára is megfelelőek lehetnek, ám a FEL-D1 fehérjére való érzékenység egyénenként változó lehet, ezért a végső döntés előtt mindenképpen érdemes eltölteni egy kis időt a választott fajta egy egyedének társaságában, hogy kiderüljön, ha mégis problémát okoz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a macskABC Facebook-oldal posztját itt!

Forrás: Wikipedia / homeoanimal.com
2021. április 19.