4 dolog, amitől kutyád agresszívvá válhat

Sok kutyánál megfigyelhető, hogy a kelleténél ellenségesebben viselkedik idegenekkel, vagy alkalomadtán akár a gazdijával is. Ez sok fejtörést okozhat, hiszen egy agresszív kutyát nem lehet más kutyák közé vinni, vagy tömegközlekedésen utaztatni, de a hétköznapi séta is sokkal nehezebb feladat egy marcona ebbel. Arról nem is beszélve, hogy vendégek vagy futár fogadása is akadályokba ütközhet. Ha azonban rájövünk, hogy mi az agresszív viselkedés gyökere, akkor akár teljesen meg is szüntethetjük a problémákat. Íme tehát a lehetséges magyarázata annak, ha a kutyád agresszív!

1. Valami fájdalmat okoz 

Az agresszív viselkedés egyik leggyakoribb oka a kutyáknál a fájdalomérzet. Érdemes ilyenkor komolyan venni kutyád figyelmeztetéseit (morgás, vicsorgás), hiszen ha ezek ellenére nem hagyod békén, akkor az harapással is végződhet. Ezért ha kedvenced egyik napról a másikra ellenségessé válik, akkor az első utad az állatorvoshoz vezessen, hiszen a probléma forrása minden bizonnyal egy betegség vagy sérülés által kiváltott fájdalom. 

2. Valamitől fél

Az ellenséges viselkedés talán még gyakoribb azoknál a kutyáknál, akikben félelemérzet alakult ki. A félelem forrása sokszor a nem megfelelő szocializáció, de kiválthatja a nem következetes nevelés vagy a fizikai fenyítés is. Ha a kutyád otthonosan mozog más emberek és kutyák társaságában, akkor aligha válik agresszívvé, viszont oda kell figyelned arra, hogy mi az, ami akár egyszer is félelemérzetet keltett kedvencedben, hiszen a későbbi viselkedése hasonló szituációban csak a reakciódon múlik. Kerüld a büntetést, inkább vezesd rá kedvencedet a helyes viselkedésre az adott szituációban, és jutalmazd az általad elvárt magatartást. 

3. Valami hiányzik

A kutyákban a hiányérzet bizonytalanságot kelt, ami olykor agresszív viselkedéshez vezet. Ha az alapvető szükségleteik közül valami nem biztosított, például megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz vagy eledel, akkor a kutyák újra az életben maradásért folytatott harc színterén érzik magukat, miközben a hosszú évezredek során ahhoz szoktak hozzá, hogy ezeket a szükségleteket az emberek biztosítják a számukra. A bizonytalan mennyiségű és rendszerességű erőforrások hatására elkezd működni a vadászösztön, ám ez a jelenkor körülményei között erős korlátok közé van szorítva, ami feszültséget generál. Az ivóvíz vagy az eleség túlzott mértékű védelmezése is valamilyen aktuális vagy korábbi erőforrásbeli problémára vezethető vissza. De nemcsak a folyadék és táplálék tekinthető alapvető szükségletnek. Az alvás körülményeire, a friss levegő biztosítására és a mozgásigényre szintén oda kell figyelned! 

4. Valami nem olyan, mint régen 

A kutyák és az emberek kapcsolata több évezredes múltra  tekint vissza. A kezdeti „barátkozás” és kölcsönös haszonélvezés lassacskán professzionális „munkakapcsolattá” fejlődött, így az ember a kutyákat különböző képességbeli szempontok szerint kezdte el tenyészteni. Ennek a hosszú folyamatnak az eredménye a sok-sok kutyafajta, amelyet ma is ismerünk. Ezeknek a fajtáknak azonban évszázadokon át meghatározott feladatuk volt: terelés, vadászat, rágcsálóirtás, stb. A modern városi életmód azonban nem teszi lehetővé, hogy ezek a kutyák kiélhessék a régi feladataikhoz kötődő ösztöneiket, ami feszültséget, agresszív viselkedést okozhat. Éppen ezért fontos, hogy már kölyökkorban kiismerd kedvenced beállítottságát, és úgy szabályozd a viselkedését, hogy közben teret is engedsz ösztönös szükségleteinek. Ha mondjuk juhászkutyád van, akkor ne a bicikliseket próbálja terelgetni a parkban! Inkább válasszatok valamilyen hozzáillő kutyás sportot

Forrás: kutyaoktato.blog.hu 
2019. november 4.