3 tény a cicák magasvérnyomás-betegségéről

A magas vérnyomás alattomos rendellenesség. Nem véletlenül hívják „Néma Gyilkosnak”, és az orvosok az emberek kivizsgálásakor szinte minden esetben ki is térnek rá. De mi a helyzet a cicákkal? Őket nem érinti a probléma? Sajnos, őket is érinti, és a gazdik, de gyakran az állatorvosok részéről sincs a helyén kezelve a veszély. Lássuk, mit érdemes tudni a magasvérnyomás-betegségről cicák esetében! 

1. Miért veszélyes?

A magas vérnyomás vagy más néven hipertenzió komoly károkat tud okozni a szervezetben. Ha az erekben keringő vér túl nagy nyomást fejt ki az érfalakra, az vérzésekkel járhat, amely négy szerv esetén jelent komolyabb problémát a cicáknál:

  • Szem
  • Agy
  • Szív
  • Vese

A magas vérnyomás szélsőséges esetben vakságot, agy- és szívkárosodást okozhat, de leggyakrabban a vesét támadja meg. Az idült vesebetegség indokolja leginkább a rendszeres állatorvosi vizsgálatokat. Érdemes megnézni az alábbi videót a témában:

2. Mely macskákat érinti a magasvérnyomás-betegség?

A „Néma Gyilkos” a felmérések szerint leginkább 7 éves kor felett szedi az áldozatait. 6-ból 1 hét év feletti cica szenved magas vérnyomástól, viszont aggasztó, hogy a gazdik 74%-a nem is hallott még arról, hogy a hipertenzió veszélyes lehet kedvencükre. 

3. Mit lehet tenni?

A betegséggel szemben a rendszeres ellenőrzés a leghatékonyabb védekezés, ám az állatorvosi vizitek során szinte egyáltalán nem esik szó a magas vérnyomásról. Pedig minden 7 évnél idősebb cicának mérni kellene a vérnyomását. A vizsgálat elmaradásának az oka talán az lehet, hogy kényes helyen, a cicák farkának a tövénél javasolt mérni a vérnyomást, ami sok kis kedvenc számára lehet stresszes élmény, így akár agresszívan is felléphetnek ellene. Ez azonban ne tántorítson el senkit! Ha a cica elmúlt hét éves, a következő állatorvosi vizit alkalmával mindenképpen kerítsetek sort egy vérnyomásmérésre is!

Szeretnéd, ha a többi cicagazdi is értesülne a veszélyről? Akkor oszd meg a cikket!

Forrás: amodeus.vet
2021. július 22.