Rekordszámú kutya tűnt el otthonról szilveszterkor

A szilveszter a kutyagazdik számára az egyik legnyugtalanítóbb időszak, hiszen évről-évre tömegesen szöknek el otthonról a durrogástól és a villanásoktól megrémült állatok, nagy részük pedig sosem talál haza többé. Annak ellenére, hogy a kutyatartók egyre tudatosabbak és egyre több tűzijátékra felkészítő írást publikálnak, az esetek száma nemhogy csökkenne, de az idei évben még nőtt is.

20190114_enkedvencem_kutya_kobor_cikk_tinyAz eltűnések számának növekedéséről olyan szervezetek önzetlen munkájának köszönhetően értesülhetünk, akik kifejezetten a szilveszterkor elszökött kutyák gazdáit segítik, így regisztrálhatják, és nyomon követhetik az eseteket. Ilyen szervezet például a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, akik idén már ötödik éve „alakulnak újra” az újév kezdetén elkóborolt állatok megmentésére. Az ügyelet Facebook-oldalán támogatja a gazdikat, valamint olyan blogot is üzemeltet, melyben a munkájuk eredményei mellett beszámolókkal, és hasznos tanácsokkal is szolgálnak. Mindezek mellett szívesen veszik az önkéntesek jelentkezését is, akik segíthetnek az elszökött állatok hazajuttatásában. Most pedig lássuk, mik is a szervezet tapasztalatai az idei év kezdete után!

Beszámolójuk szerint a 2018-2019-es szilveszter az eddigi legtöbb eltűnést hozta magával, mivel a bejelentések száma január 10-ig már az ezret is átlépte. Pozitívum, hogy a hozzájuk beérkezett 1050 segélykérés 503 alkalommal vezetett az elveszett kedvenc megtalálásához, ami szintén rekordnak számít, a korábbi években viszont (a bejelentések számához viszonyítva) kicsivel jobb arányt mutatott a hazakerült állatok száma. Szomorú, hogy harminchárom kutya a durrogás elől menekülve lelte halálát, és elgondolkodtató, hogy a fent említett adatok csak a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet által gyűjtött információkon alapulnak, tehát az eltűnések és a szerencsétlen esetek száma valószínűleg ennél sokkal többre rúg. Fontos azonban, hogy egyre többen jelentkeznek önkéntesnek. Idén például 233-an csatlakoztak az önzetlen kezdeményezéshez.

Előfordult már a környezetedben olyan, hogy egy kutya a szilveszteri durrogás elől menekülve szökött meg? Sikerült végül hazajutnia? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-posztja alá kommentben, ide!

Forrás: juttasshaza.blog.hu
2019. január 22.