A kutyatartás 6 nagy előnye

A gazdik a saját bőrükön tapasztalhatják, hogy mekkora boldogságot jelent egy kutya a családban. Viszont nem biztos, hogy belegondolnak abba, milyen tényleges, mérhető hatása van annak, ha kutyát tart az ember, vagy egyszerűen csak nem figyelik magukon a változásokat. Éppen ezért összegyűjtöttük a kutyatartás legnagyobb előnyeit, amelyek még azok számára is meggyőzőek lehetnek, akik eddig teljesen elzárkóztak attól, hogy egy szőrös kis négylábút fogadjanak az otthonukba.

1. Szerelem első látásra

Ki ne szeretné megtapasztalni az életében, a „szerelem első látásra” érzést? A valóságban nem túl gyakran fordul elő, ám a kiskutyák mégis ilyen hatással vannak az emberre, ugyanis ha belenézünk a kutyánk szemébe, a testünk elkezd oxitocint termelni, amely végül egy igazán különleges és szoros kötelék kialakulásához vezet. Mindezek mellett pedig csökkenti a vérnyomást is.

2. Egy gyönyörű barátság kezdete…

És nem csak köztünk, valamint a kutyánk között, hiszen a kutyatartás a szociális életünkre is nagyon jó hatással van. A sétáltatások alkalmával sok új emberrel találkozhatunk, és új barátokra tehetünk szert, hiszen a kutyázás mindenkit összehoz. A gazdiknak aztán tényleg van közös témájuk, ráadásul hasznos tippeket kaphatnak egymástól, és az sem kizárt, hogy kedvenceiken keresztül kerülnek egymáshoz egyre csak közelebb… Emlékezzünk csak a dalmatákról szóló híres rajzfilmre!

3.   Soha el nem múló mosoly

Kutatások is kimutatták, hogy a kutyatartás növeli a boldogságérzetet és csökkenti a szorongást, a lehangoltságra való hajlamot. Arról nem is beszélve, hogy hányszor csalnak mosolyt kedvenceink az arcunkra esetlen mozdulataikkal vagy vicces reakcióikkal vagy azzal, hogy vidáman, farkukat csóválva fogadnak minket, ha hazaérünk.

20180624_enkedvencem_kutya_így_győzd_meg_cikk_tiny

4. Fő az önbizalom

Ha hiszed, ha nem, a kutyák abban is sokat segíthetnek nekünk, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Olyan helyzetekbe hozhatnak, melyekben muszáj kilépnünk a komfortzónánkból, ezáltal új tapasztalatokra tehetünk szert. A kutyák soha nem mulasztják el az alkalmat, hogy kifejezzék, mennyire szeretnek, csodálnak minket, ami szintén jó hatással van az önbizalmunkra. Az egyéni boldogsághoz pedig az a tudat is hozzájárul, hogy gondoskodunk egy állatról, hogy milyen fontos szerepet töltünk be az életében.

5. Mindennapi mozgás

Ha kutyát tart az ember, szinte kötelessége a sétáltatás! Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen sétálnak kutyájukkal, hetente több alkalommal végeznek legalább fél órás fizikai aktivitást, mint azok, akik nem járnak sétálni kedvenceikkel, így a „sétálók” nagyobb valószínűséggel közelítik meg az ajánlott heti testmozgással töltött perceket, mely az egészség megőrzése miatt fontos.

6. A hosszú élet titka a kutya

Az idős emberek számára fokozottan ajánlott a kutyatartás, hiszen az ebek társasága és a tartásukkal járó tevékenységek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kisebb eséllyel szoruljanak orvosi ellátásra. A kutyatartás „mellékhatásaként” csökken a koleszterinszint, a depresszióra való hajlam és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Rád milyen hatással van a kutyád? Mit veszel észre magadon? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

2018. július 17.