A farkasok könnyebben megbocsátanak, mint a kutyák

A kutyák legközelebbi rokonai, közös ősei a farkasok, akikkel éppen ezért sok dologban hasonlítanak. Elég csak egyes kutyafajták megjelenésére gondolni, vagy az olyan ősidőkből visszamaradt rituálékra, mint a lefekvés előtti forgás. Persze az emberrel töltött évezredek alatt markáns különbségek is kialakultak a két faj között, melynek egyik újabb meglepő példája egy osztrák kutatás során derült ki.

20180821_enkedvencem_kutya_békülékeny_cikkA különböző állatok békülékenységét már korábban is vizsgálták, így a csimpánzokról, különböző majmokról, vadkecskékről, delfinekről, varjakról, hollókról és foltos hiénákról már korábban is tudtuk, hogy az egymás között konfliktusok után is keresik a másik társaságát. Az erstbrunni Wolf Science Center és a Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének munkatársai azonban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyakran fordul elő konfliktus a kutyák, illetve a farkasok között, és miként viselkednek az összetűzések után.

A kutatásuk során négy farkas-, illetve négy kutyafalkát figyeltek meg az intézetben. A megfigyelés ideje, azaz 500 óra alatt a farkasok között 419 konfliktus zajlott, míg a kutyáknál mindössze 55. A kutyák közötti veszekedések azonban minden esetben fizikai kontaktussal végződtek, míg a farkasok az esetek 60%-ában csak hergelték, fenyegették egymást. A kutyák ráadásul nem is voltak túl békülékenyek, inkább kerülték a másik társaságát, míg a farkasok az összetűzések után sem távolodtak el egymástól, az alacsonyabb rangú állat pedig kis idő után indítványozta a békülést is. De vajon miért lehet ez?

A válasz egyszerű: a farkasok egymásra vannak utalva, míg a kutyák inkább a gazdájukra. A farkasok a vadonban csapatként, falkában vadásznak, és az együttműködésüknek köszönhetik a sikereiket. Együtt védik meg a területüket is, valamint az utódok gondozását is megosztják egymással. A kutyák viszont az évezredek során megtanulták, hogy nem a fajtársaikkal kell elsősorban együttműködniük, hanem az emberrel. A kutatók szerint ez a magyarázata annak, hogy a kutyák kevésbé békülékenyek a farkasokhoz képest. Egy korábbi vizsgálat azonban ellent mond a friss eredményeknek, ezért az osztrák tudósok további kutatásokat végeznek majd a témában.

Forrás: Origo/MTI
2018. október 26.