Új jelenség a kutyák szilveszteri viselkedésében

A szilveszteri tűzijátékok és a durrogó pirotechnikai eszközök hangja minden évben komoly problémákat okoz a kisállattartók körében, és kihívás elé állítja a hatóságokat valamint a menhelyeket is. Rémült kutyák, macskák menekülnek az utcákon, és sokan közülük sosem látják viszont gazdáikat. Idén valamelyest javult a helyzet, de igencsak meglepő esetekkel is találkoztak a szakemberek.

20180102_enkedvencem_kutya_szilveszter_cikkÉvről-évre fontos feladatot lát el az Állatmentő Liga, amelyre talán a legtöbb munka nehezül a szilveszterkor elkóborolt állatokkal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a gazdik láthatóan egyre felelősebben bánnak állataikkal a tűzijáték és a durrogások idején, még mindig magas az ijedtségtől megrémülő és otthonról elszökő háziállatok száma. A szervezet vezetője szerint a legutóbbi szilveszter így is tartogatott meglepetéseket, hiszen egymást követően három kutyát is vonatról kellett „leszállítani”.

A pánikszerűen menekülő kutyák valószínűleg azért szökhettek fel a szerelvényekre, mert érzékelték, hogy így egyre távolodhatnak a zajoktól. Egy eb Dunakesziről tűnt el, ám szerencsére már két megállónyi vonatozás után feltűnést keltett, és a beültetett chipnek köszönhetően hamar hazajutott. Akadt olyan puli, aki Érdről a Déli pályaudvarig utazott, ahonnan a szervezet munkatársai az újpesti központjukba szállították. Érte a gazdija ment el.  A legnagyobb galibát talán egy Sülysápról elszökött kutya okozta, aki a Keleti pályaudvarra érkezett be, ám nem volt hajlandó leszállni a vonatról, amely húsz perc múlva indult vissza Sülysápra. A liga munkatársainak tehát gyorsan kellett cselekedniük. A chipből sajnos nem sikerült telefonszámhoz jutniuk, viszont a gazdi lakcímét megtalálták, így a járőrök segítségével hazakerült a kis kedvenc.

 

Nem mindegyik állat volt ilyen szerencsés, hiszen két macskát sajnos elgázoltak, segíteni pedig már nem lehetett rajtuk, és hasonlóan járt egy elszabadult kutya is. Ezek csak azok az esetek, melyekről az Állatmentő Liga és az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai tudnak, akik abban azonban mindenképp egyetértenek, hogy az elmúlt évekhez képest látszódik a fejlődés a gazdik hozzáállásában, akiknek egyébként jogszabály is előírja a megfelelő gondoskodást a hangzavarral járó események idején. A kérdés csupán az, hogy a problémát látva születnek-e új szabályok a szilveszterkor használatos pirotechnikai eszközökkel és a használatukkal kapcsolatban is.

 

2018. január 8.