Tudj meg mindent a kullancsokról!

A kullancsoktól általában viszolyognak az emberek, különösen a vért szívott, nagyra duzzadt nőstényektől. Habár mindkét nem képviselői vérrel táplálkoznak, a kifejlett hímek háti pajzsa, amely a hátukat teljesen beborítja, nem teszi lehetővé, hogy olyan extra mértékben megszívhassák magukat, mint a kifejlett nőstények.

A kifejlett kullancsokon kívül két fejlődési alak, a lárva és a nympha is vért szív. A lárvának 3 pár, a nymphának 4 pár lába van. Mindkettő lényegesen kisebb méretű, mint a kifejlett kullancs. A fejlődési alakok esetében gyakran tapasztaljuk, hogy tömegesen lepik el a kutyákat, akár 50-100 példány is lehet egy eben! Alapszabály, hogy a megpillantott kullancsot minél előbb el kell távolítani, a jól ismert finom, csavaró mozdulattal. Krémet vagy olajat nem szabad rákenni! Az eltávolított kullancsot célszerű elpusztítani, mert ha életben marad, másik kutyára vagy emberre támadhat. Magyarországon leggyakrabban az Ixodes, Dermacentor vagy Rhipicephalus nemzetségbe tartozó kullancsokkal találkozhatsz.  A csípésük sem kellemes, de óriási veszélyt jelentenek a kutyára és az emberre is, hiszen számos betegség pl. a Lyme borreliosis, a Q-láz, kullancsencephalitis, babesiosis, ehrlichiosis, rickettsiosis, stb. terjesztői lehetnek.

A kullancs érzékeli a leendő áldozat testhőmérsékletét, a kilélegzett levegő CO2 tartalmát, majd ráugrik áldozatára. Egy-három órán belül rögzül, azaz befúródik a bőrbe, majd megkezdi a vérszívást, amelyet akár napokon keresztül is folytat. Sokan nem tudják, de enyhe és rövid telek alatt is támadhatnak, így egész évben jelen vannak Magyarországon.  Sőt, a Rhipicephalus sanguineus kullancs képes a teljes életciklusát a házon belül lefolytatni, így egyáltalán nem érinti az évszakok váltakozása. A kullancsok szívósságát jól jellemzi, hogy akár egy évig is kibírják táplálkozás nélkül.

Nem kérdés tehát, hogy a kullancsok ellen védekezni szükséges, márpedig az év minden időszakában, folyamatosan. Érdemes olyan készítményt választani, amely repellens hatású, azaz képes megakadályozni a vérszívásukat. Fontos, hogy az élősködőnek érintkezésbe kell kerülnie a kutya szőrével, hogy a parazita testfelületén keresztül felszívódhasson a készítmény hatóanyaga.  Az a tény tehát, hogy sétáló kullancsot látsz a kutyád szőrén még nem jelenti azt, hogy a szer nem hatásos! A szájon át adható, tablettás, külső élősködő elleni készítményeknek nincs repellens hatása, így a kullancsnak vért kell szívnia ahhoz, hogy felvegye a hatóanyagot. Kevesen tudják, de a rácsepegtető oldatok (spot-onok) és a nyakörvek jelentős részének sincsen igazolt repellens hatása. Ezért fontos, hogy felelősségteljes gazdiként, tudatosan válassz külső élősködő elleni készítményt kedvenced számára.

Fordulj állatorvosodhoz és keresd az innovatív pipettát!

2018. június 1.