Tényleg rossz hatással van a jutalomfalat a kutyákra?

Érdekes, hogy a tudósok eddig nem sokat foglalkoztak a jutalmazás hatásával a kutyákra nézve, pedig mindennapos jelenség, hogy a gazdik így fejezik ki az elismerésüket kedvencük felé. Sok kiképző is jutalmazáson alapuló módszert alkalmaz, mellyel akár ilyen trükköket is megtaníthatsz a legjobb barátodnak. A kérdés, hogy nem ártasz-e neki ezzel…

20180615_enkedvencem_kutya_jutalomfalat_cikk_tinyIgazán büszkék lehetünk az ELTE Etológia Tanszék tudósaira, akik már nem először rukkolnak elő olyan érdekességgel, mely közelebb visz minket ahhoz, hogy jobban megértsük a kutyák viselkedését és az emberhez fűződő kapcsolatát. Mi is említést tettünk már korábban ilyen kutatásokról, ám most újabb forradalmi eredményekről számolhatunk be. Az egyetem szakértői az MTA munkatársaival és a WALTHAM Alapítvánnyal karöltve ezúttal azt vizsgálták, hogy jelen van-e az a fajta egyedi érzékenység a kutyáknál is, mely az embereknél megfigyelhető, ha jutalmazásról van szó. A kutatás során egy olyan kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, melyben két skála mentén lehetett értékelni a kutyák fogékonyságát a pozitív megerősítés módszerét alkalmazó kiképzések során bevetett jutalomfalatokra vagy játékokra.

A válaszokból egyértelműen kirajzolódik, hogy van különbség a vizsgált állatok jutalomra adott reakcióiban, melyre az életkor és a fajta mellett az egyedre jellemző érzékenység is hatással van. Az eredmények alapján sikerült kiszűrni azokat az ebeket, akik hajlamosak a túlzott jutalom-hajszolásra, ami a szakértők szerint a jóléti állapot sérülésére is utalhat, de összefügg az adott kutya figyelmi képességeivel, aktivitásával és a jutalmazás gyakoriságával, valamint a kiképzési módszerrel is. A túlzottan jutalomérzékeny egyedeknél gyakrabban fordultak elő viselkedésbeli, társas vagy egészségügyi problémák, ami alapján érdekes párhuzam vonható a kutya és az ember között, hiszen hasonló jelenség figyelhető meg azoknál, akik bizonyos személyiségjegyeiknek köszönhetően hajlamosabbak arra, hogy olyan jutalmazáson alapuló tevékenységet válasszanak maguknak, mint a szerencsejáték vagy az alkoholfogyasztás.

A jutalom szélsőséges hajszolása tehát ugyanúgy negatív hatással van a kutyákra, ahogy ránk is, éppen ezért azt remélik a tudósok, hogy az ember legjobb barátai tökéletes alanyai lehetnek további olyan kutatásoknak, melyek aztán az emberi viselkedés és idegrendszer tanulmányozásánál is jól jöhetnek. A jutalomérzékenység a fentieknél sokkal komolyabb kockázatokat is rejthet magában a kutyákra nézve, ezért további eredmények várhatók a témában. Persze mindez nem azt jelenti, hogy nem szabad jutalmazni, csak érdemes mértéket tartani benne, és figyelni kedvencünk reakcióját az ilyen szituációkban.

És te milyen gyakran, milyen esetekben jutalmazod meg kedvencedet? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá, ide!

Forrás: Scientific Reports/ Index
2018. június 26.