Mit tud egy okosnyakörv?

Manapság az okoseszközök mindenhol ott vannak az életünkben. A zsebünkben okostelefonok lapulnak, a nappaliban okostévé, a karunkon pedig okosóra díszeleg, ráadásul már okos robotkutyát is tarthatunk otthon. Egy amerikai cég pedig gondolt a kedvenceinkre is, ezért kifejlesztett egy nyakörvet kifejezetten kutyáknak. De tényleg van értelme annak, ha már négylábú barátainkra is kütyüket aggatunk?

20180402_enkedvencem_kutya_nyakörv_cikk_kicsiA kutyagazdik más és más okokból ragaszkodnak a nyakörvhöz vagy a hámhoz a sétáltatás során. Korábban mi is összefoglaltuk a két kiegészítő előnyeit, egy massachusettsi vállalat, a Petpace azonban egy kicsit a nyakörv felé szeretné billenteni a mérleget, ezért piacra dobták az okosnyakörvet, noha újításuk talán hámoknál is alkalmazható lenne. Az eszköz vezeték nélküli érzékelőkkel van felszerelve, hogy folyamatosan ellenőrizze kutyánk egészségi állapotát. A különleges nyakörv méri a testhőmérsékletet és a pulzust, valamint figyeli a légzést és kedvencünk aktivitását, így például számontartja a sétáltatás, futás és játék során elégetett kalóriákat is. Az összegyűjtött adatokat összehasonlítja más, hasonló fajtájú kutyák adataival, és értesíti a gazdit az okostelefonján, ha valami problémát észlel. Miért lehet hasznos ez?

Mivel a kutyák nem mindig képesek a tudomásunkra hozni, ha valami nincs rendben, vagy éppen láthatatlan, lappangó, esetleg kialakulóban lévő betegség fenyegeti őket, jól jöhet egy olyan eszköz, ami felvilágosít minket kedvencünk állapotáról, és szól, ha állatorvosi vizsgálatra van szükség. Ráadásul az okosnyakörvben tárolt adatok a dokinál is hasznosak, hiszen a rögzített tünetekből kiindulva a diagnózis is könnyebb lehet. Az eszköz nyomon követi a felírt gyógyszerek hatékonyságát és a gyógyulás folyamatát is, így az is időben kiderülhet, ha másfajta kezelésre van szükség. Az okosnyakörv természetesen sokkal többe kerül, mint egy hagyományos. Körülbelül negyvenezer forintot kell érte fizetni és az értesítések köré épített szolgáltatásért is elkérnek havi 3-4000 forintot. Széleskörű elterjedése tehát minden bizonnyal várat még magára.

Szerinted hasznos az okos nyakörv? Te vennél a kutyádnak? Írd meg nekünk kommentben a kutyABC Facebook-oldalán lévő bejegyzéshez!

 

2018. április 23.