Miért pont a fekete macskák?

Ha az utcán sétálva egy fekete macskába botlasz, még akkor is eszedbe jut, hogy a hiedelem szerint szerencsétlenséget hozhat, ha te magad nem vagy babonás. De miért ivódott belénk ennyire a fekete macskáktól való félelem? Mint a legtöbb babonának, ennek sincs tudományos magyarázata, története viszont annál inkább.

20160908_enkedvencem_feketemacska_cikkA fekete macskák és a balszerencse kapcsolata sok kultúrában felbukkan. Gyakran kötik őket a boszorkánysághoz, sőt, magához az ördöghöz is. A bundájuk színéről ugyan nem tehetnek, de már a középkorban is üldözték őket. A 14. században a pestis járványok ideje alatt tömegesen pusztították el a fekete macskákat, holott a halálos kórt hordozó rágcsálók ellen pont a cicákat küldhették volna csatasorba a leghatékonyabban. A hiedelem a 16. században erősödött fel igazán, mert a boszorkányüldözések során meggyanúsított nők mellett gyakran éltek macskák is. A szóbeszéd nem kedvezett a cicáknak, így a fekete macskáktól való félelem különböző babonák alapja lett. A legelterjedtebb szerint balszerencsét hoz, ha egy fekete macska keresztezi az utad, de nem mindegy, hogy melyik irányból. A német kultúrában például úgy tartják, hogy ha a fekete macska jobbról balra halad el előtted, akkor valami rossz vár rád, ellenkező esetben viszont szerencsés leszel.

A hiedelem Magyarországon is elterjedt, de vannak országok, ahol a sötét cicákat pont a szerencsével kapcsolják össze. Közép-Angliában például fekete macskát ajándékoztak a menyasszonynak, mintegy megáldva a lakodalmat. Mindenki tudja, hogy Egyiptomban a macskák kitüntetett figyelmet kapnak. Ők is hittek a fekete cicák szerencsehozó erejében, ezért a férfiak még a hajóikra is felvitték magukkal az állatokat. Japánban a hajadon lányoknak hoz új udvarlót a fekete macska.

Akinek sötét szőrű cicája van otthon, az tudhatja, hogy ezeknek a babonáknak semmi alapjuk nincs. Semmiben nem különböznek fajtársaiktól, így ugyanannyi örömet okoznak nekünk, mint világosabb bundájú társaik. Persze, ha tisztában lennének vele, hogy milyen sokan tartanak tőlük, lehet, hogy kicsit másképp viselkednének…

2018. október 29.