Miért olvadunk el egy kiscica láttán?

Ha csak az interneten terjedő cicás képek és videók népszerűségét nézzük, már abból is látszódik, hogy a szőrös kis négylábúakban tényleg lehet valami, ami az emberek nagy részét azonnal leveszi a lábáról. Íme, a tudományos magyarázat arra, hogy miért látjuk cukinak a macskákat!

Érdekes módon egy kicsi pókról, halról vagy repülő rovarokról ritkán jut eszünkbe az a szó, hogy cuki. Ellenben a kiskutyák vagy kiscicák látványa ellenállhatatlan dögönyözési vágyat kelt bennünk. Ez a jelenség az állatok és emberek viselkedését kutató tudósok figyelmét is felkeltette, így nem meglepő, hogy tudományos magyarázattal tudtak szolgálni a kis szőrös négylábúak iránt érzett vonzalmunkra.

Konrad Lorenz, az egyik leghíresebb etológus az evolúcióval hozza összefüggésbe azt, hogy miért látjuk cukinak a kis állatkákat. A tudós szerint ennek ugyanaz az oka, mint amiért egy kisbabát is cukinak találunk. Egy pici, önállótlan, magát ellátni nehézkesen vagy egyáltalán nem tudó élőlényt látva a legtöbbünkben felébred a gondoskodási vágy.

Ezen ösztönünk felébresztéséhez elegendő a test méretéhez viszonyítva nagy fej, nagy szemek, kicsi orr, magas homlok és lekerített áll látványa. Ezekre az ingerekre az idegrendszerünk pozitív választ ad, melyet MRI készülékkel be is bizonyítottak, hiszen az imént felsorolt cukiságfaktorok hatására az érzelmekért felelős agyterületek válnak aktívabbá. A csecsemőkre hajazó állatokat tehát azért ölelgetjük szívesen, mert beindul az utódainkat féltő biológiai automatizmusunk. A kölyökcicák és kutyák különösen hasonlítanak a kisbabákra, éppen ezért az is megfigyelhető, hogy egy idősebb egyedet már kevésbé tartunk cukinak, mint fiatalabb korában. A kutatások eredményeit sokan tudatosan használják figyelmünk felkeltésére, így nem véletlen, hogy a reklámok, rajzfilmek vagy társadalmi célú hirdetések szereplői gyakran a fenti jegyeket hordozzák magukon. Mindezek után biztosak vagyunk benne, hogy a következő kép nálad is kiakasztja a cukiságmérőt!

20160819_enkedvencem_miert_cukik_cikk

2018. november 10.