Miért hozzák haza a zsákmányt a macskák?

Amennyiben az udvaron tartod a macskád, vagy szabad kijárása van a házból, te is találkozhattál már rágcsálók vagy madarak tetemével a teraszon, az ajtó előtt a lábtörlőn vagy a küszöbnél. Egyes cicák nemcsak a zsákmányt cipelik haza, de különböző tárgyakkal is elhalmozzák a gazdit, aki nem biztos, hogy annyira örül a meglepetésnek. Felmerül a kérdés, hogy négylábú barátaink valóban csak meg akarnak ajándékozni minket, vagy ennél esetleg többről van szó.

20170828_enkedvencem_miért_hozza_cikkAz ajtó előtt hagyott, láthatóan ragadozó áldozatául esett egér nem nyújt valami felemelő látványt, ráadásul az sem lehet világos, hogy kedvencünk miért nem fogyasztja el az elejtett zsákmányt, és miért mutogatja nekünk büszkén az éjszakai portya eredményét. Az köztudott, hogy a macskák ősi ösztöneinek kiéléséhez tartozik a vadászat, ám ahhoz, hogy megértsük a váratlan és kissé morbid meglepetések okát, először érdemes megvizsgálni azt, hogyan is tanulják meg a cicák a vadászat mesterfogásait. Az anyaállat első körben becserkészi a prédáját, majd hazaviszi a kicsinyeihez, megmutatja nekik és a szemük láttára oltja ki az életét. Ez néhányszor megismétlődik, majd az anyamacska arra ösztönzi a kiscicákat, hogy ők is kapcsolódjanak be a „játékba”. Miután a tapasztalt vadász által megsebzett zsákmánnyal már a kölykök is elbánnak, lehetőségük nyílik arra, hogy az alomban eleven, teljesen egészséges rágcsálókkal, madarakkal is megbirkózzanak. Ha ez is sikerül, a kiscicák anyjukkal tarthatnak az éles vadászatra, ahol minden szükséges tudást elsajátíthatnak.

A zsákmányt leggyakrabban ivartalanított, nőstény macskák hordják haza a gazdinak, ezért valószínűsíthető, hogy a cicák azért lepnek meg minket a prédájukkal, hogy elvégezzék a fent említett, anyai teendőiket, és rávezessenek minket arra, hogyan is kell vadászni, hogy később nekünk se legyen gondunk az élelemszerzéssel. Tehát megpróbálnak gondoskodni rólunk. Egyesek szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a macskák szeretnének hozzájárulni a család jólétéhez, ezért megosztják velünk a zsákmányt. Elképzelhető, hogy mindkét elmélet helyes, ám az biztos, hogy a macskák ezzel a különös szokással csak jót akarnak nekünk, ezért nem érdemes haragudni rájuk.

2017. szeptember 10.