Miért forognak a kutyák lefekvés előtt?

Az, hogy a kutyák időnként furcsaságokat művelnek a szemünk láttára, bizonyára neked sem újdonság. Elég csak a kertben vígan füvet legelésző ebekre gondolni, melynek okairól már korábban említést is tettünk egy írásunkban, vagy a farkát kergető, esetleg álmában rugdalózó, futást imitáló kutya képét felidézni. Az alábbiakban egy hasonlóan fura szokásról, az alvási előtt forgásról lesz szó.

20170920_enkedvencem_kutya_forgás_cikkAzt le kell szögezni, hogy nem mindegyik kutya forog körbe, mielőtt álomra hajtaná a fejét, de a mozdulatsor igen gyakori, főleg a kisebb testű ebek körében. Ha te is szemtanúja voltál már a különös rituálénak, bizonyára megfordult a fejedben, hogy vajon miért csinálja ezt a kedvenced. Talán mozgáshiánya van, és így vezeti le a felesleges energiáit? Vagy eddig kényelmetlenül feküdt, és keresi a helyét? Esetleg játszani szeretne? Az igazság az, hogy a forgás a kutyák egyik ősi ösztönéből származik, mely a farkasoknál ma is megfigyelhető. A vadonban, a szabad ég alatt bizony fel kell készülni az időjárási körülményekre és a biztonságos fekhely előkészítésére, így nem meglepő, hogy a farkasok különleges módszert eszeltek ki erre.

Az erdőkben és pusztaságokon való vándorlás és vadászat során elengedhetetlen, hogy a falka tagjai a lehető legkipihentebben vágjanak neki az kihívásoknak. Ennek érdekében alvás előtt körbeforgással alakítják ki maguknak a fekhelyüket, melynek környezetét ily módon jelölik meg a saját szagukkal, ami távol tarthatja az esetleges betolakodókat. A kaparással és a forgással létrehozott mélyedés az időjárás szélsőségeivel szemben is hatékony, ugyanis a földbe ásott gödörben hűvös van, így nyáron véd a meleg ellen, míg télen a hóba vájt üreg kiválóan hőszigetel. A körbeforgás azonban nemcsak ennek az ősi ösztönnek a megnyilvánulása lehet. Ahogy a cikk elolvasása előtt is gondolhattad, lehet az izgatottság jele, de utalhat betegségre vagy fájdalomra is. Ahogy nálunk, embereknél, úgy trauma hatására a kutyáknál is kialakulhatnak kényszermozgásos tünetek, ezért ha a körbeforgás túl gyakori, érdemes számolni valamilyen pszichés betegség lehetőségével, és állatorvos segítségét kérni.

2019. január 10.