Közel 160 kutya nyara lesz picit gondtalanabb a Noé Állatotthonban

A menhelyeken élő állatok ellátásának, tisztán és egészségesen tartásának egyik legnagyobb kihívása a külső élősködők távoltartása. A bolhák, kullancsok mellett az utóbbi hónapokban a szívférgességet terjesztő szúnyogok okozzák a legnagyobb problémát.

“Rohamosan nő a szívférgességgel bekerülő kutyák száma, és ez nagyon nagy terhet jelent a menhelyeknek, így nekünk is. A beteg állatok kezelése nagyon költséges és hosszadalmas, sok esetben még kockázatos is, hiszen hozzánk eleve nagyon rossz állapotban, legyengülve, betegen érkeznek a kutyusok. Az élősködők elleni kezelés, megelőzés azért is fontos nekünk, mert gyakori probléma a legyek csípését követően fellépő sebesedés, bőrgyulladás, ami az állatnak kellemetlenséget, sőt fájdalmat is okoz.”  – Schneider Kinga szóvivő, Noé Állatotthon Alapítvány.

A szívférgességgel szembeni küzdelem legfontosabb pillére a MEGELŐZÉS. Ma már több olyan készítmény, spot-on is kapható, melyek védelmet nyújtanak a szúnyogok csípése ellen.  A Noé Állatotthon 159 kutyája részesült a héten ilyen kezelésben a Ceva-Phylaxia Zrt. jóvoltából.

20160708_enkedvencem_noe_cikk“Nagy örömmel segítettünk a Noé négylábú védenceinek. A külső élősködők elleni eredményes védekezés nehéz egy ekkora állományban. A Noé-ban elismerésre méltó tisztaság uralkodik, pedig ennek fenntartása sok és folyamatos (!) munkát jelent. Azt is kiemelném, hogy a kutyák döntő többsége jól szocializált, dacára feltételezhetően nehéz sorsuknak. A gondozóik szemmel láthatóan ismernek minden egyedet, tudják, hogy kihez, hogyan kell közeledni, így nem is volt szükség erőszakra a kezelés során Ez nem mindennapos ennyi különböző múltú és terheltségű állat együttélése esetén! A kutyák zömében boldogan, farokcsóválva vetették alá magukat a kezelésnek, amelyet természetesen bőséges dicsérettel és simogatással zártunk. Az odafigyelés, a megelőzés fontosságára nem győzzük felhívni a gazdik figyelmét. Igaz, hogy a védelmet nyújtó szerek egy része csak állatorvosi rendelőben vagy patikában szerezhető be, de így legalább folyamatos a kapcsolat a házi kedvenc és az orvos között. Bárki kiszámolhatja azt is, hogy a rendszeres külső élősködő elleni kezelés ára messze alulmúlja pl. a kialakult szívférgesség kezelésének költségeit, nem beszélve a megpróbáltatásokról és az esetleges sikertelenségekről.”  – Szilágyi Noémi, állatorvos, Ceva Phylaxia

2016. július 8.