Készülj fel a téli hidegre!

Lassan beköszönt a tél, ami nem csak minket, embereket visel meg, de kedvenceink is nehezen tűrik az ezzel járó kellemetlenségeket. Bármennyire is rosszul esik kimenni ilyenkor az utcára, a kutyáknak ugyanúgy megvan a mozgásigényük, így a séta sem maradhat el. Az udvaron tartott ebek fokozottabban ki vannak téve a hideg időnek, ezért különleges figyelmet érdemelnek, hogy elkerüljék a betegségeket. Íme néhány tanács, hogy kutyád komolyabb probléma nélkül átvészelhesse telet.

20161103_enkedvencem_kutyahideg_cikkAz egyik legfontosabb az etetés és itatás kérdése. Télen megváltozik a kutyák tápanyagigénye, ezért nem árt odafigyelni, hogy az átlagos eledelénél magasabb energiatartalmú tápot adjunk, vagy emeljük meg a szokásos napi adagot, akár több részletben porciózva. Ahogy saját magunk, úgy kedvencünk megfelelő téli vitamin és ásványi anyag pótlására is ügyeljünk. Fontos, hogy az ivóvíz egész nap a rendelkezésükre álljon, ezért ha a szabadban tartod a kutyád, célszerű langyos vizet vinni neki, és rendszeresen ellenőrizni, hogy nem fagyott-e meg a tálban.

Udvaron tartott kutyáknál szintén fontos a megfelelő búvóhely biztosítása. A kutyaház nemcsak a nyári napsütés ellen nyújthat menedéket, de télen is hasznos tud lenni. Ügyelni kell a hőszigetelésre, melyet néhány szivaccsal vagy rongydarabbal is megoldhatsz, különös figyelmet fordítva az északra eső oldalra, és arra, hogy a kuckó ne ázzon be. Ha nincs kutyaházad, de a szabadban napokon keresztül tombolnak a mínuszok, érdemes beterelni kedvenced egy széltől védett melegebb helyre, például garázsba vagy melléképületbe. Ha ez sem megoldható, arról mindenképp gondoskodj, hogy kedvenced ne a hideg kövezeten feküdjön, hiszen az könnyen megbetegedéshez vezethet, akár súlyosabb szövődményekkel. Pár réteg rongy vagy szivacs már sokat segíthet.

Mivel a kutyákat télen is sétáltatni kell, érdemes felkészülni az ezzel járó problémákra. Annak ellenére, hogy sok helyen tiltják, még mindig sokan szórják fel a járdát sóval a jegesedés ellen. A sós latyak azonban könnyen kimarja a kutyák tappancsait, így több héten keresztül gyógyuló sebeket okozhat. Jó megoldás lehet a talppárnák megtisztítása a sétákat követően, vagy a kutyacipő, mely megvédi kedvenced lábát az ilyen jellegű sérülésektől. A lakásban tartott rövidszőrű vagy túlsúlyos kutyák nehezebben viselik a hideget, és úgy általában az alacsony hőmérséklet nem tesz jót az ebek ízületeinek, ezért téli séták alkalmával a kutyaruha sem elvetendő ötlet.

A kutyák tehát a nyári kánikulához hasonlóan télen is különös figyelmet igényelnek. Ha megfogadod a fenti tanácsokat, akkor a különböző megfázásos betegségek és az ízületi problémák is elkerülhetőek. A lényeg, hogy időben felkészüljetek a kutya hidegre!

2018. november 11.

Kapcsolódó termékek

További termékek