Íme a legizgalmasabb kutyás sport

A kutyás sportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte. Korábban beszámoltunk már a hazánkban is megrendezésre kerülő Hard Dog Race-ről, de volt már szó a nyomkövetésen alapuló mantrailingről, illetve a biciklis gazdik sportjáról, a bikejöringről is. Létezik azonban egy olyan kutyás csapatsport, amely a résztvevőkön kívül a nézőknek is izgalmas lehet.

Ez a sport pedig a flyball, amely tulajdonképpen egy találmánynak köszönheti a létrejöttét. 1970-ben egy kaliforniai férfi, bizonyos Herbert Wagner kifejlesztett egy olyan gépet, amely teniszlabdákat lő ki, ami értelemszerűen felkeltette a kutyakiképzők és a kutyás klubok érdeklődését, így rövidesen el is kezdték használni a szerkezetet. Először csak jó mókának tűnt, de Toronto és Detroit környékén kialakult egy közeg, amelyben a teniszlabdavető gépet már sport célokra használták. 1983 meg is alakult a NAFA, amely a flyball nemzetközi szervezetének tekinthető, és még ebben az évben megtartották az első nagyobb szabású versenyt. De hogyan is játsszák a flyballt?

Egy mérkőzésen két csapat versenyez egymással. A csapatokban 4-4 kutya szerepel, akiknek az a feladata, hogy rajtszóra végigfussanak egy-egy, kb. 15 méter hosszú pályán, amelyen ugró akadályok vannak elhelyezve. A pálya végén a kutyáknak meg kell szerezniük a gépből a labdát, és visszafutni vele a rajt-, illetve célvonalig. Amint az első kutya megteszi a távot, elindulhat a következő, a versenyt pedig az a csapat nyeri, amelyik gyorsabban és hiba nélkül tudja teljesíteni a váltót. Hibának számít, ha a soron következő kutya hamarabb indul, mint hogy az előző beérkezett volna a labdával, illetve a labda elejtése sem megengedett. Az akadályok a csapat legkisebb tagjának marmagasságához képest 10 centméterrel alacsonyabbra vannak állítva, minimum 20, maximum 40 centiméterre a földtől. Ez a viszonylag széles skála megengedi, hogy különböző fajtájú kutyák is rajthoz álljanak. A versenyeken népszerűek border collie-k, staffordshire terrierek, ausztrál juhászkutyák, shetlandi juhászkutyák, de kistestű corgik, spánielek és miniatűr uszkárok is gyakran megmérettetik magukat. Az alábbi videóban egy idei verseny döntőjét láthatjuk, amelyben egy border collie-kból álló csapat mérkőzik meg kis angol agarakkal, azaz whippetekkel. Vajon melyik csapat diadalmaskodik?

Talán sejthető volt, hogy az agarak lesznek jobbak a kiélezettnek nem mondható küzdelemben, ám így is izgalmas látványt nyújtanak az ide-oda cikázó, rendkívüli ügyességgel megáldott kutyák. Ha neked is megjött a kedved ehhez a sporthoz szerencséd van, hiszen már Magyarországon is léteznek egyesületek, illetve iskolák, ahol elsajátíthatók a flyball alapjai.

Te részt vennél a kutyáddal egy ilyen versenyen? Vagy inkább csak nézőként lennél jelen? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá kommentben, ide!

Forrás: Wikipedia/haziallat.hu
2019. április 12.