Így szoktasd hozzá a kutyád az autóhoz!

Nem csoda, hogy sok kutya  irtózik az autóktól, ugyanis a hatalmas guruló vasdobozok számukra egyet jelentenek az ismeretlennel, és a szokatlan ingerekkel, mint például a többi elsuhanó autó zaja, a saját járművünkéről már nem is beszélve. Érdemes elolvasni korábbi írásunkat, melyben az utazással járó stressz csökkentéséről és a biztonságos szállításról volt szó, de most következzen néhány hasznos tanács arra az esetre, ha épp hozzászoktatnád négylábú kedvencedet a négykerekű vasmasinádhoz!

201803119_enkedvencem_kutya_autó_cikk_kicsi

1. Az autó a barátunk

A legtöbb tanulási folyamatot érdemes már kedvencünk kölyökkorában elkezdeni. Ez alól az autóhoz való szoktatás sem kivétel. Először ne is mozduljatok ki otthonról, csak hagyd, hogy kutyád megismerkedjen a parkoló kocsival. Semmiképp se járasd a motort, csak szépen lassan vezesd őt oda! Légy vele kedves, és jutalmazd, ha nyugodt tud maradni az autó közelében is! Ha szeretnéd, hogy már a kocsihoz hívásról is pozitív benyomásai legyenek kedvencednek, akkor már az autó felé sétálva is dobhatsz neki néhány finom falatot!

2. Autóba szállni élvezet

Persze ha csak a kocsi körül érzi magát a kutyád komfortosan, az még nem ér semmit, ezért a következő lépésben rá kell venned arra, hogy magától beszálljon. Nyisd ki a mozdulatlan jármű ajtóit, és figyeld meg, mi történik! Ha a kedvenced érezhetően tart attól, hogy beugorjon, ösztönözd egy kis jutalomfalattal! Ha már bent van, vedd rá, hogy leüljön, aztán lehetőleg feküdjön is le! Ha kényelmesen elhelyezkedett, és úgy érzed, hogy nyugodt is, akkor mehet a következő jutalom. Ezután már csak a szállítóboxhoz kell hozzászoktatnod hasonló taktikával. Sokat segíthet, ha barátságos, kényelmes helyet biztosítasz neki a boxban is például puha pléddel vagy a kedvenc játékaival.

3. Indulás!

Az első két lépés után jöhet az igazi erőpróba. Ismételd meg a fentieket járó motorral is, és ha meggyőződtél arról, hogy a kutyád így is jól érzi magát az autóban, akkor következhet a rövid furikázás. A kiruccanások hosszát fokozatosan növeld, és hazaérkezve ne feledkezz meg a jól kiérdemelt jutalomfalatokról és játékról sem!

4. Ott vagyunk már?

Na, de hol? Nem mindegy, hogy a fent említett kiruccanások állomásai milyen nyomot hagynak kedvencedben, ezért a legelső utatok lehetőleg ne az állatorvoshoz vagy a kutyakozmetikushoz vezessen! Vidd el kutyádat olyan kellemes helyekre, például parkokba, erdőbe vagy a városszéli mezőre, ahol vidám élményéket szerezhet, hogy a következő alkalommal már farkát csóválva várja, hogy hova is mentek!

5. Útravaló

Ha a kutyák utaztatásáról van szó, nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos vizet vinni magunkkal. Az utazás a nyugodtnak látszó kutyában is kelthet némi izgalmat, ami gyorsabb kiszáradáshoz vezet, ezért időnként álljatok meg inni, de ne vigyétek túlzásba! Ami az ennivalót illeti, az kevésbé ajánlott az utazás előtt vagy alatt, hiszen a „tengeribetegésgben” szenvedő kutyák után senki sem takarít szívesen. Ennek ellenére nem árt, ha tartasz magadnál néhány marék jutalomfalatot, ha mégis olyan helyzet állna elő, hogy kutyád bíztatásra szorul, vagy esetleg utazás után elismernéd hősiességét!

6. Egy kis extra segítség

A legnagyobb óvatosság és a fokozatosság ellenére is előfordulhat, hogy a kutyád nem tud megbarátkozni az autóddal. A félelmek leküzdésében nyújthat segítséget az Adaptil Spray®, mely otthonos érzetet kelt úgy, hogy nyugtatóan ható üzeneteket küld kedvenced felé. Az utazás előtt negyed órával fújj egy kicsit a szállítóbox különböző pontjaira, vagy az autó légterébe. Ha pedig több órás útra indultok, akkor a beiktatott pihenőknél is érdemes megismételni a fújásokat.

2018. március 29.

Kapcsolódó termékek

További termékek