Így lesz a kiskutyából társasági lény 5 lépésben

A kiskutyák életének egyik legfontosabb szakasza az első néhány hét, melyben kulcsfontosságú szerepet kap a szocializáció. Csak rajtad múlik, hogy új kedvencedből mennyire válik magabiztos és társaságban is jól mozgó felnőtt kutya, ezért jól jöhet egy kis segítség, hogy kedvenced zökkenőmentesen teljesítse a feladatot.

1. Minél előbb, annál jobb

20180726_enkedvencem_kutya_társasági_lény_cikk_tinyKörülbelül 4-5 hónapig tart az az időszak a kölyökkutyák életében, amely alatt a legtöbb új élményre tesznek szert és a legtöbbet tanulnak. Nem meglepő tehát, hogy a kezdetek döntően befolyásolják az állat felnőtt korát is, ezért a szocializáció összetett folyamatát a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Ki kell használni kedvencünk agyának legfogékonyabb időszakát, és megismertetni őt az előtte álló kihívásokkal a családtagokkal, idegenekkel, más állatokkal való találkozástól kezdve, a biztonságérzet és a szeretet kialakításáig.

2. Az ismeretlenbe és tovább…

Nagyon fontos, hogy kiskutyád minél hamarabb hozzászokjon ahhoz, hogy a világ nem szűnik meg a számára a kerítésen vagy falakon belül, hiszen az ajtón túl várja a külvilág, ami elsőre ijesztő lehet ugyan, de a későbbi rendszeres séták során igazi játszótérré válik majd. Amint lehet, érdemes tehát elvinni kedvencünket sétálni, és összhangba hozni a pórázzal valamint a környezetével! Az utcán vagy parkokban előforduló balesetek, illetve eltűnések elkerülése végett pedig érdemes átvenni néhány alaputasítást, melyekről itt olvashatsz!

3. Ismerkedés az emberekkel

Amikor egy kiskutya elbúcsúzik az édesanyjától, egy számára teljesen új környezetbe kerül, ahol idejének nagy részét már nem testvéreivel és szüleivel, hanem emberekkel fogja tölteni. Rögtön találkozik is az ijesztő idegenekkel, akik ismeretlenül is elkezdik dögönyözni. Az elkapkodott és erőszakos találkozás helyett jobb benyomást kelt egy kiskutyában, ha fokozatosan nyerik el a bizalmát a családtagok vagy közeli barátok. Ehhez jól jöhet egy pár jutalomfalat, melyet az adott személy egyre kisebb távolságból ad át a kölyöknek. Ha elsőre félénk és tartózkodó is, néhány nap leforgása alatt már mindenkit lelkesen üdvözöl majd. A módszer természetesen távolabbi ismerősökkel vagy új ismerősökkel is működik.

4. Ismerkedés más állatokkal

Persze nemcsak emberekkel fog találkozni kutyánk, hanem más állatokkal is, ezért minden alkalmat meg kell ragadni, hogy elvigyük őt a közeli parkban lévő „kutyatalálkozókra”, ahol megismerkedhet mindenféle más kutyával, legyen az felnőtt vagy kölyök. Nem szabad kényszeríteni semmire, de ha a lábunk közé bújik, bíztatni kell, engedni kell, hogy körbeszaglássza a többieket! Ezek az alkalmak segítik, hogy magabiztosabb legyen, hogy rájöjjön, a többi kutya között is biztonságban van, sőt, nagyon jól érezheti magát.

5. Az élet (kutya)iskolája

Az utóbbiak után vagy velük párhuzamosan elkezdhetjük a kutyaiskolához való szoktatást, ahol lehetőség van arra, hogy kedvencünk a kortársaival és gazdáikkal ismerkedjen. Szórakoztató feladatokkal könnyebben rávehetjük kiskutyánkat a többi kölyökkel való együttműködésre, versengésre, ami szintén magabiztosságot kölcsönöz, ráadásul a „felnőtt képzésen” való részvételt is megkönnyíti majd.

2018. augusztus 27.