Győződj meg arról, hogy szeret a kutyád! Íme 5 árulkodó jel

Sokan azt gondolják, hogy a kutyák feltétel nélkül kötődnek a gazdáikhoz, pedig ez nem így van, hiszen az ő bizalmukat ugyanúgy ki kell érdemelni, mint ahogy embertársainkét. De honnan tudhatjuk biztosan, hogy jó gazdik vagyunk, és a kutyánk tényleg szeret minket? Ha odafigyelsz az alábbi 5 jelzésre, akkor te magad is meggyőződhetsz róla!

1. Nem esik kétségbe, ha elmész otthonról

Ha a te kutyád teljes nyugalommal figyeli, ahogy elmész otthonról, akkor biztos lehetsz benne, hogy nagyon erős a bizalom köztetek, hiszen szőrös kis barátod pontosan tudja, hogy haza fogsz térni, így nincs mitől tartania. A szeparációs szorongás azonban rengeteg kutyát érint, amely akkor jelentkezik, ha a gazdi hosszabb-rövidebb időre távol marad kedvencétől. A probléma megoldásához érdemes szakértő segítségét kérni, vagy kipróbálhatod az alábbi videóban szereplő módszert, ha a te kutyád is rosszul viseli az egyedüllétet!

 

2. Az ajtóban vár, amikor hazaérsz

Persze az első pont nem zárja ki, hogy kedvenced ne várná izgalommal, ha hazajössz. Sok kutyánál megfigyelhető, hogy felfokozott hangulatba kerülnek abban az napszakban, amikor a gazdi általában haza szokott érni. Türelmetlenül nézik az ajtót, a kapu elé fekszenek vagy kidugják az orrukat a kerítésen. Ha te is tapasztalod ezeket, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó úton halad a barátságotok!

3. Boldog farkcsóválás, ha meglát

A kutyák a farkukkal is kommunikálnak, és természetesen nem csak a boldogság kifejezésére használják a csóválást. Olasz kutatók megfigyelései alapján a boldog farkcsóválás könnyen megkülönböztethető, hiszen az iránya inkább a jobb oldalra koncentrálódik, de ha az alábbiakat látod a kedvenceden, akkor is biztos lehetsz benne, hogy örül neked:

4. Szemkontaktus

Tudtad, hogy a kutya az egyetlen olyan állat a főemlősökön kívül, amely keresi a szemkontaktust az emberrel? Persze a tekintetüknek is több jelentése lehet, hiszen egy idegen kutya például könnyen értelmezheti fenyegetésként a szemkontaktust, de ha a kedvenced néz a szemedbe, az egészen más. Kutatások bizonyítják, hogy a szemkontaktus felvételekor az ember és a kutya agyában is felszabadul egy olyan hormon, amely az anya és gyermek közötti kontaktust is kíséri.

5. Ásítás

Máig nem sikerült kideríteni, hogy mi is az ásítás legfőbb szerepe, de abban biztosak lehetünk, hogy kutya és a gazdi kapcsolatáról sokat elárul. Mindenki tudja, és tapasztalta már, hogy az ásítás ragályos, és nincs ez másképp a kutya és az ember között sem. Kis barátaink azonban sokkal inkább hajlamosabbak a gazdi ásítását átvenni, mint idegenekét, ami annak a jele, hogy jobban együtt éreznek azzal, akivel igazán közel állnak egymáshoz.

Te hány jelet vettél eddig észre a kutyádon a fentiek közül?  Melyek voltak azok? Írd le kommentben a kutyABC Facebook-oldal posztja alá kommentben, itt!

2018. november 26.