A kutyák vedlése

A szőrzet lecserélése, azaz a vedlés teljesen természetes folyamat a kutyáknál, melyet te is biztosan megfigyeltél már főleg, ha kedvenced a hosszabb szőrű négylábúak közé tartozik. A vedlés időszakában mindenképp érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni kutyád bundájának ápolására, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

20170815_enkedvencem_kutya_vedlés_cikkA vedlés egy olyan szükségszerű folyamat, mely során a kutyák a környezet, a természet és főleg az időjárás változásaihoz alkalmazkodva lecserélik bundájukat. Ez évente kétszer történik meg, ugyanis a nyár előtt a nagy melegre, tél előtt pedig a repkedő mínuszokra kell felkészülni kedvenceinknek. Az őszi vedlés során értelemszerűen hosszabb, tömöttebb szőrzetet növesztenek, mely biztosítja a hatékonyabb hőszigetelést, majd tavasszal jöhet a hőség idején hasznos, kevésbé sűrű és a hőt jobban elvezető bunda. A tavaszi vedlés látványosabb, hiszen a télire növesztett, vastag szőrzet ilyenkor kifakul, töredezik és kiritkul. Az őszi vedlés ezzel szemben kevésbé fokozott, ám hosszabb ideig tartó folyamat.

A kutyák szőrzetváltását azonban nemcsak az évszakok váltakozása befolyásolja. Fokozatos vedlés figyelhető meg például kölyökkorban, amikor a felnőtté válás felé haladva négylábú barátaink pelyhes, puha, vékonyabb szálú szőrzetüket erősebbre cserélik. Ilyenkor akár a szőrzet színe is változhat csak úgy, mint öregkorban, amikor fakóbb lesz, és itt-ott megderesedik. A lakásban tartott kutyáknál állandó vedlés alakulhat ki, hiszen ők nincsenek kitéve a természet és az időjárás változásainak, így időszakos szőrzetváltásra sincs szükségük, csupán a szőrhagymáik ciklusai befolyásolják a folyamatot. A vedlés különböző betegségek vagy mérgezés velejárója is lehet, ezért ha szokatlan szőrhullást veszel észre kedvencednél, mindenképp fordulj állatorvoshoz!

A szőrzet váltása természetesen különös terhet ró a kutyák szervezetére, ezért főleg ősszel és tavasszal nem árt különleges figyelmet fordítani kedvencünk bundájának védelmére. A rendszeres kefélés felgyorsítja a folyamatot, és a szerteszét hulló szőrcsomók is elkerülhetőek vele, de a fellazult szőr eltávolításán túl fontos, hogy biztosítsuk azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat, melyekre kutyánk szervezetének a vedlés során szüksége van. A Pet Phos® Coat egy olyan táplálékkiegészítő, mely pont azokat a tápanyagokat biztosítja, amelyek az egészséges szőrzethez szükségesek, ráadásul kellemes ízének köszönhetően a kutyák is szívesen elfogyasztják.

2018. szeptember 10.