A jósoló macska

Többször is írtunk már fajtársaik közül kiemelkedő macskákról. Nemrégiben például szót ejtettünk a jordániai brit nagykövetségen szolgáló főegerészről, de ne feledkezzünk meg a hősiessége miatt „Az év kutyája” címet kiérdemlő macskáról sem! Ha már hősiesség, akkor eszünkbe juthat az a cica, aki rendkívüli bátorsággal mentette meg kicsinyeit a tűzvésztől és a biztos haláltól. A mosógépben rekedt kiscica és a saját halálát túlélő macska az élő példák arra, hogy a macskáknak 9 (egyesek szerint 7) életük van. Közülük is kiemelkedik azonban Oscar, aki szintén közeli kapcsolatban áll a halállal…

A Steere House egy amerikai idősek otthona Bostontól körülbelül egy órányira Providence városában. Az intézmény előszeretettel alkalmaz kisállatokat terápiás céllal, így az ott élők számára nyulak, kutyák, papagájok és természetesen macskák nyújtanak örömöt a hétköznapokban. Közéjük tartozik Oscar is, aki 2007 óta él az otthonban, ahol főként időskori demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőket látnak el. A lakók korából és betegségük súlyosságából fakadóan az ott dolgozók fel vannak készülve a halálesetekre, ám ebben nagy szerepe van Oscarnak is, aki különleges képességének segítségével megjósolja a harmadik emeleten lakók halálát.

Oscar ugyanis megérzi, ha valaki a halálán van. Pár órával az eltávozás előtt odakuporodik az érintett lakó ágyára, és nem tágít onnan egészen addig, amíg az örök álomra nem szenderül. Ezt követően egyszerűen csak feláll, és távozik a szobából. Már az ott töltött első évében fény derült a különleges jóstehetségére, hiszen akkor körülbelül 25 lakó halálát jelezte előre, mielőtt az bekövetkezett volna, napjainkig pedig több mint száz hasonló esetet jegyeztek fel a dolgozók, akik annyira komolyan veszik Oscar képességét, hogy azonnal értesítik a rokonokat, ha a macska leheveredik egy lakó mellé.

Oscar természetesen a tudósok érdeklődését is felkeltette, így már 2007-ben megjelent róla egy írás a New England Journal of Medicine című tudományos szaklapban. A titkát azóta sem sikerült megfejteni, csupán egy elmélet látott napvilágot, mely az elhalt sejtek által kibocsátott kémiai anyagokkal és a kifinomult szaglással hozza összefüggésbe a jelenséget. A jelenleg is zajló kutatások próbálják megfejteni a folyamat lényegét, hiszen ha sikerrel járnak, az nagy áttörést hozhat az orvostudomány területén.

Ha kíváncsi vagy Oscarra, nézd meg ezt a videót!

2018. február 15.