6 tipp, hogy elviselhetőbb legyen a szilveszteri tűzijáték a kutyádnak!

Minden évben eljön a kutyák számára legrettegettebb időszak, a szilveszter. Amíg az emberek elbúcsúztatják az óévet, és megünneplik az újév kezdetét, addig ebek százezrei szenvednek a tűzijátékok, petárdák által keltett zajoktól. Sajnos sokan közülük el is szöknek otthonról, és fejvesztve menekülnek minél messzebb a durrogástól. De hogyan lehet enyhíteni kutyánk szorongását? Íme néhány hasznos tanács!

1. Árulkodó jelek

A tűzijátéktól való félelemnek elég egyértelmű jelei vannak, amelyekre érdemes odafigyelni:

 • Állandó „csüngés” a gazdin
 • Reszketés, remegés
 • Hátra lapított fülek
 • Elbújás, lapulás
 • Ugatás, nyüszítés
 • Zihálás
 • Nyáladzás
 • Menekülési kényszer
 • Felfordulás a lakásban

Ha ezeket veszed észre, biztos lehetsz abban, hogy a kutyád különös odafigyelésre szorul a tűzijátékok idején.

2. Szoktasd hozzá a zajokhoz!

A szilveszteri rettegés megelőzésének egyik legjobb módja a „zajtréning”. A tűzijáték már felkészülten éri a kutyádat, ha előzetesen hangos zajokat játszol le neki CD-ről (vagy akár kereshetsz az interneten is), de fontos, hogy az „edzés” során betarts néhány szabályt:

 

 • Válassz olyan időpontot a gyakorlásra, amikor nincs tűzijáték vagy esetleg mennydörgéssel járó vihar!
 • Először halkan játszd le a zajokat, majd fokozatosan emeld a hangerőt!
 • Folyamatosan figyeld a kutyád reakcióit, és ha szükséges, vedd vissza a hangerőt!
 • Ne siettesd a dolgot! Mint a legtöbb tanulási folyamat, ez is hosszabb időt vehet igénybe.

Ha a kutyád már egészen magas hangerőn is elviseli a zajokat, akkor jó munkát végeztetek!

3. Zárd ki a durrogást!

Sajnos a tűzijátékkal és a petárdák robbanásával járó hanghatásokat nehéz elnyomni, ráadásul a kutyák hallása sokkal jobb, mint a miénk, így a durranások akkor is zavaróak lehetnek a kedvenced számára, ha te már alig hallod őket. Ügyelj arra, hogy az összes ablak be legyen csukva szilveszterkor, és próbáld meg elnyomni a kintről jövő zajokat valami sokkal kellemesebb hanggal, például egy   megnyugtató zeneválogatással, tévével, és az is sokat segít, ha időnként beszélsz a kutyádhoz. Emellett húzd el a függönyöket is, vagy engedd le a redőnyt, hogy a villanások se emlékeztessék az utcán zajló eseményekre!

4. Alakíts ki egy nyugodt búvóhelyet!

Keresd meg a lakás legzajmentesebb pontját, vagy azt a helyet, ahol a kutyád a legjobban szeret pihenni, és alakíts ki egy kis „bunkert”, ahol kedvenced igazán biztonságban érezheti magát! Vidd oda a fekhelyét, a kedvenc takaróját és játékait, illetve gondoskodj arról, hogy könnyen elérje az itatótálját!

20181129_enkedvencem_kutya_fél_a_tűzijátéktól_cikk

5. Tereld el a figyelmét!

Már a zajok kizárása és elnyomása is jó figyelemelterelés, de ennél is többet jelenthet, ha eléred a kutyádnál, hogy jobb dolga is legyen, mint félni a tűzijátéktól. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a trükkös etetők (például a kong), melyek nehezen hozzáférhető jutalomfalatokat rejtenek, de te is buzdíthatod kedvencedet egy kis közös játékra. Ha a szilvesztert megelőző délután hosszú sétára viszed a kutyád, és még a durrogás előtt kifárasztod, az sokat segíthet abban, hogy az este folyamán kevésbé vegyen tudomást a zavaró zajokról.

6. Nyugtató gyógyszerek helyett természetes megoldás

A kutyák közti kommunikációban fontos szerepet játszanak bizonyos kémiai „üzenetek”, melyeket sem az ember, sem más állat nem érzékelhet. Például ilyen „üzenetekkel” nyugtatja meg az anyakutya a kicsinyeit is, melyeknek laboratóriumi körülmények között előállított másolatát tartalmazza az ADAPTI Spray és Párologtató. Míg a spray-t a kialakított búvóhelyen alkalmazhatod a játékokra, takaróra fújva, addig a párologtatóval már napokkal a tűzijáték előtt megalapozhatod a nyugodt légkört a kutyád számára.

Ha szeretnél többet megtudni az ADAPTIL® termékekről, látogass el a www.adaptil.hu oldalra!

Rengeteg kutya szenved szilveszterkor, ezért oszd meg te is a többi gazdival a kutyABC Facebook-oldal posztját a cikkel, itt!

2018. december 21.

Kapcsolódó termékek

További termékek