10 kérdés és válasz az idei ebzárlatról, ami téged is érinthet!

A szakemberek minden ősszel elvégzik a rókák veszettség elleni vakcinázását, hiszen a vadon élő állatok közül a hazánkban nagy számban előforduló vörös róka az, amely leginkább hozzájárul a betegség fenntartásához. Ilyenkor az illetékes főállatorvos mindig ebzárlatot rendel el, de vajon kiket érint ez, mettől meddig tart, és hogyan zajlik valójában a rókák vakcinázása? Egyáltalán mikor regisztráltak utoljára

1. Mikor?

2018-ban szeptember 29-e és október 14-e között végzik a rókák őszi veszettség elleni vakcinázását. Azért van szükség több hétre, mert így sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az adott területen élő rókák közül sokan elfogyasztják a vakcinát rejtő csalétket.

2. Hol?

A gazdik számára ez a legfontosabb kérdés, hiszen az érintett területeken szigorú szabályok lépnek életbe, amelyek korlátozzák például a kutyasétáltatást. Idén ősszel mintegy 41.970 négyzetkilométeren végzik a vakcinázást Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. A pontos településlistáért kattints ide, az érintett területeket ábrázoló térkép pedig itt van:

20180923_enkedvencem_kutya_róka_vakcina_cikk1_tiny

Forrás: Nébih

3. Hogyan?

Vakcinázást a szakemberek kisrepülőgépekről végzik, tehát a csalétket tartalmazó csomagot a magasból szórják le a kijelölt helyeken. Sűrűn lakott területekre természetesen nem dobnak le semmit!

4. Miről ismerem fel a vakcinát tartalmazó csomagot?

A vakcinázásban érintett helyeken feltűnő, vörös plakátokat függesztenek ki, melyek rókafejet ábrázolnak, és a legfontosabb tudnivalókat tartalmazzák. Ha ilyen környéken jársz, könnyen találkozhatsz a kellemetlen szagú, alumínium-műanyag fóliában található vakcinát rejtő csalétekkel, amelyet természetesen jobb, ha nagy ívben elkerülsz!

5. Mi az ebzárlat lényege?

Az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos általában 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Ilyenkor a kutyákat és macskákat úgy kell tartani, hogy semmiképpen se érintkezhessenek más állattal vagy emberrel. Olyan helyeken, ahol a kutya könnyen ki tud szökni, sajnos láncot kell alkalmazni. Kutyával elmenni otthonról szigorúan csak pórázzal és szájkosárral szabad, az adott településen kívül pedig csak érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát lehet vinni, ráadásul hatósági állatorvosi vizsgálat és engedély is kell hozzá!

6. Vannak kivételek?

A korlátozások alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni oltással rendelkező vadászkutyák, a különböző fegyveres erőkhöz tartozó kutyák, a mentőkutyák, a terápiás- és segítőkutyák, valamint a látássérülteket vezető ebek, ám az imént felsoroltak is csak indokolt esetben.

7. Mi a teendő, ha én vagy a kutyám érintkezett a vakcinával?

A csalétekben található vakcina a kutyákra és a macskákra nézve nem veszélyes, ám védettséget sem nyújt a veszettség ellen. Ha azonban emberi bőrrel érintkezik, érdemes alaposan lemosni szappannal az érintet felületeket, ha pedig szájba, orrba, sérült bőrre kerül, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

8.  Miért fontos a vakcinázás?

20180923_enkedvencem_kutya_róka_vakcina_cikk2_tinyA veszettség a vadon élő és a házi emlősállatok számára egyaránt fenyegetést jelent, ráadásul az ember is könnyen megfertőződhet. A vírus agy- és gerincvelőgyulladást okozhat, idegrendszeri tünetekkel jár és oltás nélkül gyakran halálhoz vezet. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, ám a cicákra nézve is javasolt, a vadon élő állatok közül, ahogy fentebb is említettük a vörös rókáknál a legfontosabb a vakcinázás.                              

9. Milyen hatékony a vakcinázás?

A Nébih minden évben elvégzi az immunizálási program hatékonyságát. Ezt laboratóriumi vizsgálatok segítségével teszik, és a legutóbbi eredmények azt mutatták, hogy az érintett területeken élő rókák, háromnegyede hozzájutott a védettséget biztosító csalétekhez.

10. Mikor fordult elő utoljára megbetegedés?

A veszettség elleni harc meghozta a gyümölcsét, ugyanis 1994 óta nem regisztráltak veszettséggel megfertőződött emberi beteget. Hátradőlni azonban nem szabad, hiszen a vadállatok és a háziállatok között tavaly is találtak fertőzött egyedeket, mégpedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében.

Téged is érint az ebzárlat? Akkor oszd meg a kutyABC Facebook-oldal felhívó posztját, hogy az ismerőseid is értesüljenek róla!

Forrás: Nébih/kutyabarathelyek.hu

 

2018. szeptember 28.